Myter om prevensjon og menstruasjonssykluser

Under finner du en oversikt over vanlige myter om menstruasjonssyklusen, sex og prevensjon. Klikk på hver myte for å se om den er sann eller usann.

 • Eggløsningen er midt i menstruasjonssyklusen omtrent ved dag 14
  Answer
  Answer
  galt Answer

  Tiden for eggløsning er uforutsigbar. Bare 10 % av alle kvinner har eggløsning dag 14 i syklusen. Eggløsningen kan skje når som helst fra dag 11-21 hvis du har regelmessig menstruasjon, og helt fram til dag 28 hvis menstruasjonen er uregelmessig. Tidspunktet for eggløsning kan også variere fra syklus til syklus, og gjør det vanskelig å beregne når du kommer til å få eggløsning.

 • Hvis jeg har regelmessig mens, kommer eggløsningen alltid midt i menstruasjonssyklusen
  Answer
  Answer
  galt Answer

  Tiden for eggløsning er uforutsigbar og varierer fra syklus til syklus, selv om menstruasjonssyklusen er regelmessig.

 • Jeg kan ikke bli gravid i begynnelsen eller slutten av menstruasjonssyklusen.
  Answer
  Answer
  galt Answer

  Siden tidspunktet for eggløsning er uforutsigbarog sædcellene kan holde seg i live i opptil 5 dager i egglederne, er risikoen for befruktning ved ubeskyttet samleie tilstede nesten hver dag i løpet av menstruasjonssyklusen.

 • Graviditeten begynner med en gang jeg har hatt ubeskyttet sex
  Answer
  Answer
  galt Answer

  Graviditet begynner ikke umiddelbart etter ubeskyttet sex. Graviditet starter først når det befruktede egget fester seg i livmoren, noe som vanligvis skjer 6-12 dager etter befruktning. Dette betyr at du ikke er gravid før tidligst den 6. dagen etter ubeskyttet sex.

 • Jeg kan ikke bli gravid så lenge jeg har sex utenfor fertilitetsvinduet mitt
  Answer
  Answer
  riktig Answer

  Dette er utvilsomt sant, men du kan ikke med sikkerhet beregne fertilitetsvinduet ditt. Dette fordi tidspunktet for eggløsning er uforutsigbart. Hvis du tror at fertilitetsvinduet alltid vil være  rundt dag 14 i menstruasjonssyklusen, tar du feil. Du kan være fruktbar tidligere eller senere. Hvis du ønsker å unngå en graviditet, må du ikke ha ubeskyttet sex på noe som helst tidspunkt i løpet av syklusen.

 • Når jeg ammer kan jeg ikke bli gravid.
  Answer
  Answer
  galt Answer

  Amming kan utsette eggløsningen, men dette er ingen garanti for å hindre en graviditet. Selv en kvinne som ammer kan ha eggløsning. Hvis du ammer er det best å bruke kondom dersom du ønsker å unngå graviditet.

 • Jeg trenger ikke prevensjon siden vi bare har sex i løpet av de "sikre" tidspunktene. Man er fruktbar bare én dag i måneden
  Answer
  Answer
  galt Answer

  Det er umulig å forutsi tidspunktet for eggløsning. Dette betyr at det er en risiko for graviditet nesten hver dag i syklusen din hvis du har ubeskyttet sex.

 • Jeg blir ikke gravid hvis vi har sex i stående stilling eller hvis kvinnen er øverst
  Answer
  Answer
  galt Answer

  Noen tror at hvis man har sex i visse stillinger, som f.eks. stående, vil sædcellene bli tvunget ut av kvinnens vagina. Seksuelle stillinger har ingen betydning for om befruktning skjer eller ikke. Når en mann ejakulerer, blir sædcellene værende i vagina. Sædcellen begynner å bevege seg gjennom livmorhalsen umiddelbart etter ejakulering.

 • Jeg blir ikke gravid hvis partneren min trekker seg ut før han ejakulerer.
  Answer
  Answer
  galt Answer

  Hvis mannen trekker seg ut før han ejakulerer kalles det “å hoppe av i svingen”. Dette er ikke noen pålitelig prevensjonsmetode. Væsken mannen slipper ut før ejakulering kan inneholde sædceller. Det kan også hende at mannen ikke trekker seg ut i tide.

 • Jeg blir ikke gravid første gangen jeg har sex.
  Answer
  Answer
  galt Answer

  En kvinne kan bli gravid når som helst etter at hun har startet å menstruere, selv om hun aldri har hatt sex før.

 • Jeg blir ikke gravid hvis jeg tar en dusj eller et bad like etter jeg har hatt sex, eller hvis jeg tisser like etter sex
  Answer
  Answer
  galt Answer

  Sædcellene som allerede har kommet inn i livmoren gjennom livmorhalsen vil ikke bli stoppet av at du vasker deg eller tisser.