Har prevensjonsmiddelet sviktet? Kanskje du glemte det? Nødprevensjon er til for å unngå uønsket gravidtet og vi er her for å hjelpe deg. Det finnes flere løsninger tilgjengelig og vi har informasjonen du trenger for å ta det som er det riktige valget for deg, slik at du skal føle deg trygg og ivaretatt.
I denne artikkelen vil vi presentere deg med noen faktaopplysninger om forskjellige typer nødprevensjon, og om du har spørsmål vi ikke besvarer her, så står leger, farmasøyter, gynekologer og helsestasjonen klare til å hjelpe.
Nødprevensjonstablett, også kjent som angrepille virker ved å utsette eggløsningen slik at egget ikke befruktes.
Omtrent én gang i måneden vil et egg modnes i eggstokkene for så å vandre gjennom egglederne på vei mot livmoren. Befruktning kan skje om egget kommer i kontakt med sædceller på veien. Om en sædcelle trenger inn i egget kan den utvikle seg til et embryo, som etterhvert vil vokse seg til et foster. Sædceller kan overleve i egglederne i inntil fem (5) dager.
Angrepille forsinker prosessen der et egg forlater eggstokkene, slik at det ikke kommer i kontakt med sædceller. Nødprevensjon kan ikke avbryte prosessen om egget alt har vandret fra eggstokkene til egglederne (eggløsning), og kan ikke avbryte en allerede påbegynt graviditet.
Det finnes to typer angrepille i Norge. Den ene typen inneholder ulipristalacetat og er effektiv i inntil 120 timer (5 dager) etter ubeskyttet sex.
Den andre inneholder levonorgestrel og er effektiv i inntil 72 timer (3 dager) etter ubeskyttet sex. Begge angrepillene er mest effektiv om de tas så tidlig som mulig eller ubeskyttet sex.
En kobberspiral er noen centimeter lang og ser egentlig ikke ut som en spiral, men som en liten T av plast. Den har et belegg av kobber. Spiralen påvirker miljøet i livmoren og hindrer på den måten befruktning. Kobberspiralen inneholder ikke hormoner og påvirker ikke eggløsningen. Korrekt innsatt ansees kobberspiralen for å være den mest effektive typen nødprevensjon og den gir effektiv beskyttelse mot gravidtet i inntil 5 år, om den ikke støtes ut eller tas ut tildligere.
Kobberspiralen kan anvendes som nødprevensjon opp til 120 timer (5 dager) etter ubeskyttet sex og kan bidra til å unngå uønsket graviditet. Bruken begrenses av det faktum at kun trenet personell; som fastlegen og gynekologen, kan sette inn spiralen.
Kobberspiralen er en langsiktig løsning mot uønskede graviditeter, men gir ingen beskyttelse mot sexuelt overførbare sykdommer. Det anbefales derfor at man likevel bruker kondom ved sex med ny partner